Taido

Vill du testa på en ny aktivitet och är intresserad av kampsport? Då kan Taido vara ett alternativ för dig. Taido är inte så känt i Sverige, men det är en karateliknande kampsport som härstammar från karatestilen Gensei Ryu. Här får du en kort genomgång av hur den här grenen fungerar.

Taidon – japanskt ursprung

Love taidoTaido kom första gången till Sverige från Japan. Kauko Korhonen var personen som förde sporten till Sverige, och då närmare bestämt till en klubb i Stenungsund. Idag organiseras denna kampsport av kampsportssektionen i Svenska budo- och kampsportsförbundet. Trots att taido har många likheter med karate skiljer den sig också från karaten på flera sätt, till exempel genom att taidon inte fokuserar lika mycket på blockeringar.

Några av grunderna i taido

Taidon är en så kallad budo. Inom sporten fokuserar man mycket på rörlighet och ett speciellt fotarbete som kallas för unsoku. Om du inte har hört talas om detta kan det bero på att grenen är relativt ovanlig i Sverige. Till skillnad från karate fokuserar man i taido på att undvika attacker från motståndaren, gärna samtidigt som en motattack görs.

Träna taido i Sverige

Låter taido som en kampsport som skulle falla dig bra i smaken? Trots att taidon är ganska ovanlig här i Sverige går det att utöva den på vissa platser. Svenska taidoförbundet har föreningar i en rad städer, till exempel Stenungsund, Göteborg, Stockholm, Malmö och Skövde. För att hitta den förening som är närmast dig kan du besöka förbundets webbplats på www.taido.nu.