Sumobrottning

Sumobrottning är en idrott som härstammar från Japan. Den utspelar sig genom att två, oftast väldigt stora idrottare, brottas emot varandra. Brottarna är traditionellt klädda i sidenbälten som även kan användas som grepp av motståndaren. Det som tydligast utmärker sig i sumobrottning är brottarnas vikt/kroppsform som i många länder skulle ses som ohälsosam.

Regler i sumobrottning

sumobrottningPrecis som i klassisk brottning är vinnaren den som får flest poäng. Detta genom att antingen få motståndaren att nudda marken med någon annan kroppsdel än fotsulorna eller genom att få ut den andra idrottaren ur ringen. Till skillnad från vanliga brottningens regler finns det inga viktklasser då en lättare sumobrottare är smidigare och kan vinna över större brottare med rätt teknik och taktik.

Lyfttekniker som används

Det finns ett flertal olika lyfttekniker inom sumobrottning. En av de vanligare är lyfttekniken då den ena brottaren tar tag i den andras bälte och lyfter ut motståndaren ur ringen. Andra lyfttekniker som används flitigt är tryck- och knufftekniken, stöttekniken och kasttekniken. Sumobrottning är en klassisk, explosiv sport som utförs främst av kraftiga herrar. Det förekommer att damer är sumobrottare med, men majoriteten är herrar.

Sumobrottning – En tung idrott

Sumobrottning är en idrott där det krävs kraft och/eller god teknik för att besegra sin motståndare. Sporten är explosiv och lyft av olika slag kan utföras väldigt kvickt. Det finns över 80 olika lyfttekniker för att få den andra brottaren ur balans. Idrotten är väldigt populär i Japan och brottarna klär sig traditionellt i sidenbälten. Sporten utövas under turneringar som utspelar sig varannan månad.