Shorinji kempo

Kampsporter av olika slag finns det många av, och de är populära idag. Du har säkert hört talas om till exempel kung fu, judo och brottning? Shorinji kempo är en japansk kampsport som ännu inte är så vanlig i Sverige. Här får du läsa mer om denna gren inom kampsporten.

Shorinji kempo – en japansk kampsport

Shorinji kempoShorinji kempo är en kampsport som härstammar från Japan. Den baseras på Shaolin kung fu, och beskrivs emellanåt som ” den tänkande människans kampsport”. Sporten kan ses som ett självförsvarssystem, där framför allt två tekniker kombineras: hårda försvarstekniker (sparkar och slag) samt mjuka tekniker (fasthållningar och löstagningar). I träning inom shorinji kempo ingår ofta också en meditationsdel, vilket gör att sporten både innefattar fysiska och mentala aspekter.

Shorinji kempos historia

Historien bakom shorinji kempo startar i Japan år 1947. Denna kampsport startades då av So Doshin, där tanken bakom sporten var att skapa ett system för träning såväl som självförbättring (till exempel mentalt). Filosofin som står till grund för shorinji kempo hade So Doshin fört med sig från Kina, och den bygger på en idé om enighet mellan kropp och själ.

Här kan du träna shorinji kempo

Låter shorinji kempo som något du skulle tycka om? Denna kampsport är som sagt inte så vanlig i Sverige idag, men går att utöva här. Det finns 11 aktiva klubbar i Sverige, till exempel i storstäder som Stockholm (norra och södra samt Haninge och Bromma) och Göteborg, men också i till exempel Karlstad och Skövde. Hitta en förening som ligger närmast dig!