Regler i karate

Regler i karate

Karate är en kamp öga mot öga och man mot man. Man behöver dock skilja ordentligt på karate som kampteknik och stil å ena sidan, och karate som sport å andra sidan. I sporten karate får man inte slå eller sparka varandra hur hårt som helst, utan begränsningar finns i reglerna. Två olika regelverk finns.

Den första typen – kata

karate piteaVad finns det egentligen för regler för karate som gäller på en tävling i Sverige? Det kan du lära dig mer om genom att besöka det svenska karateförbundets hemsida. Där hittar du regler som gäller både för Kata och Kumite. Reglerna för Kata som nyligen har ändrats beträffar bland annat tävlingsytan, olika slags bedömningskriterier och tävlingens utförande. Kata är en form av uppvisning där man bedömer kroppskontroll, rytm, timing och annat. Kata betyder ”form”.

Kumite – den andra typen av karatetävling

Kumite skiljer sig mycket från kata. Kumite är själva kampsporten man mot man. Det går hårt till i kumite och en tävlande som ligger ner på golvet får genast en räkning till tio, en räkning som domaren ska indikera med fingrarna. Regler rör även den officiella klädseln som de tävlande behöver bära under match. Nya restriktioner för tävling i Sverige gör gällande att tävlande numera får bära ett bälte som inte sträcker sig längre ned än till 3/4 av låret.

Kata och Kumite

Det går inte hårt till i kata men däremot i kumite och dessa två typer av karate går båda två att tävla i. I Sverige finns cirka 20 000 utövare. Globalt är den siffran cirka 100 miljoner! Karate betyder för övrigt ungefär ”Den tomma handens väg”. Rötterna finns i 300-talets Kina och Indien. En karatekämpe strävar efter att lära sig att maximera sin styrka och snsnabbhet.