Regler i judo

Första gången man ser en judomatch kan det vara svårt att förstå reglerna och vad det är domaren bedömer. Det finns några grundläggande regler som är lätta att lära sig och hålla koll på. Läs vidare i det här inlägget om du vill lära dig mer och få ut mer av nästa match du tittar på.

Inga sparkar eller slag

judo bildJudo ingår under budo, samlingsnamnet för japansk kampsport. I den traditionella judon är reglerna uppsatta för att undvika onödiga skador på deltagarna. Dessutom vill man med hjälp av reglerna hindra att utövarna uppträder oschysst. Om en tävlande väljer att vara inaktiv under en match kan domaren dela ut straffpoäng. De tävlande måste dessutom hålla sig på tävlingsmattan. Kliver någon utanför mattan stoppas matchen. Judo innehåller heller inga sparkar eller slag.

Koncentration och smidighet

Judo är lika mycket fysisk som psykisk träning. Utövarna lägger mycket tid på mental träning för att kunna hålla fokusen på topp under ett helt träningspass eller match. Sportens grundare, Jigoro Kano, har sagt att judo ”är en sport som använder både sinnet och kroppen på bästa möjliga sätt”. Utövare av kampsporten, judokor, finns i alla åldrar men man rekommenderar inte barn att börja innan de fyllt 6 år.

En sport för alla åldrar

Judo är ett bra alternativ för de som inte vill träna kampsporter där sparkar och slag ingår. Du kommer inte bara bli starkare och smidigare i kroppen, utan även utöka din mentala styrka. De grundläggande reglerna i judo är lätta att förstå, resten lär man sig av sin tränare. Utövarna av sporten kallas för judokor och det finns judokor från sex år och uppåt.