Porträtt – Jackie Chan

Den kantonesiska skådespelaren Jackie Chan är känd för sina många kampsportsfilmer. Han är förutom skådespelare även regissör och sångare. Chan är också en mästare på stunttrick. Han gör många av sina stunttrick själv och det har lett till att han skadat sig en del i yrket. I takt med att skådespelarkarriären tog fart blev han så småningom känd som en skådespelare med humor.

Jackie Chans annorlunda skola

jacke chan bildJackie Chan föddes den 7 april år 1954. Hans riktiga kantonesiska namn Chan Kong-San betyder ”född i Hong Kong”. Hans far, Charles Chan, började tidigt lära honom en sorts kung fu-kampsport och övade med Jackie tidigt på morgnarna. Hade betting på Kung Fu under Chans storhetstid hade det nog varit säkra pengar. Han var fullständigt överlägsen i sitt slag.

Hans föräldrar flyttade på 1960-talet till Australien för att öka sina arbetsmöjligheter. Hans far bestämde att Jackie skulle stanna i Hong Kong på Jingju-skola. I skolan övade han akrobatik, skådespeleri, kampsport och sång. Han kom att bli en mycket duktig elev.

Karriär och genombrott

Vid 18 års ålder då Jackie utexaminerades fanns inget arbete som jingju-utövare. Hong Kongs filmindustri hade däremot brist på stuntmän, så det var där Jackies karriär tog fart som skådespelare inom kampsportsfilm. Ett tag hade filmindustrin brist på arbete åt Jackie, så han for till Australien och jobbade, innan han så småningom återvände till Hong Kong. Filmen ”Rumble in the Bronx” blev Jackies stora genombrott i USA.

Jackie Chan har gjort karriär den hårda vägen, och alltid på sitt sätt. Han har uppnått sina drömmar och blivit en internationellt känd actionskådespelare. Han jämfördes ett tag med kollegan Bruce Lee, men klev till sist ut ur skuggan bakom honom. Detta eftersom Jackie hade mera humor i sina roller än allvarliga Bruce. På sin fritid är han bland annat en engagerad UNICEF Goodwill-ambassadör. Han är även en talangfull sångare och har släppt flera skivor i Asien.