Plogging

Plogging

Begreppet plogging är den nya trenden som är perfekt för den som vill göra något konkret för miljön och samtidigt hålla sig i form. Plogging går ut på att kombinera löprundan med skräpplockning. Samtidigt som man håller rent i närmiljön, får man dessutom en extra dimension på träningen genom att det blir inslag av utfallsträning under joggingturen.

Bra för både hälsa och miljö

Med plogging få man en mer allsidig träningsform under joggingen genom att löparen stannar till och böjer sig ner. Rygg och lår tränas under passet på ett sätt som inte sker under en vanlig joggingrunda. De som redan provat på den här nya trenden vittnar också om att det är en direkt beroendeframkallande form av joggning och att söka med blicken efter skräp snart går automatiskt.

Ett svenskt fenomen

Skräpplockning och joggning i kombination, s.k. plogging, startades av multisportaren Erik Ahlström och är sedan 2016 en organiserad aktivitet som även arrangeras av idrottsföreningar och gym. Det har också spridit sig till andra länder, inte minst sedan oron och debatten kring plastföroreningar tog fart på allvar. TV-team från både Tyskland och Storbritannien har varit på besök i Sverige för att ta del av fenomenet.

En övergående trend eller bestående folkrörelse?

Att plogging fått så stor uppmärksamhet förklarar många av entusiasterna beror på två huvudsakliga faktorer: det är lätt beroendeframkallande att plocka skräp och man utvecklar till sist ett slags”skräpplockaröga” precis som man kan ha ett ”kantarellöga”. Det andra är att det drar uppmärksamhet till sig och ser roligt ut när sporten utövas och att det gjort att många blivit nyfikna och själva velat prova på.