Mänskliga Katalysator – Budo

Utvecklingen av budo kan spåras tillbaka till 1700-talets samurai som hade ett ovanligt problem: Nästan alla blev nästan helt perfekta svärdsmän. Det gjorde att det var tveksamt att ha en övertag på sin motståndare. Vad ska man göra?

Samurai insåg snart att fightern med överlägsen mental och andlig förmåga var den som vann. Budo är träningsmetoden som gav best resultat. Således var det budo upphöjd till en nivå som nästan är övernaturlig. Så konstigt som detta kan låta, fråga någon som bevittnat denna prestationsnivå personligen, och de kommer att berätta att det är sant och nästan obeskrivligt.

Budo är ett tillvägagångssätt för kampsport där rigorös fysisk träning kombineras med sammanfallande filosofisk studie för att ge kunskap, visdom och underlätta en tredje gren – perfektion av upplyst karaktär. Det är den tredje grenen som är det ultimata målet för budo träning.

Att bli starkare, snabbare, smartare är en sak, men … när de är i kombination har man nått bara en bra bit på vägen av framgång med budo.

Budo-effekten är väldigt verklig och inte begränsad till kampsportaktiviteter men är oftast förknippad med dem. Författaren C. W. Nicol sammanfattade det bäst med karaten när han berättigade boken utifrån sin egen träningserfarenhet, Moving Zen.

Det finns emellertid ett oumbärligt element som behövs för att uppnå denna effekt: en lärare som kan orkestrera processen. Utan denna mänskliga katalysator händer det ingenting. Att hitta en sådan lärare är idag svårt och de komplexa elementen en måste inne och lära andra.