Kampsporter i världen

Nästan alla kulturer genom tiderna har utvecklat någon form av kampsport och många av dem har blivit kända världen över som sporter eller som metoder för självförsvar. Kändast är de asiatiska stilarna, framförallt de japanska och kinesiska. Kampsporterna judo, karate, aikido och kendo kommer alla från Japan medan olika typer av kung fu kommer från Kina.

Kampsporter i Japan

Många moderna kampsporter har sitt ursprung i det feodala japan där det fanns många olika skolor för krigskonst. Flera av dessa har överlevt till modern tid, exempel är aikido och jujutsu. Vissa kampsporter har till och med tagit sig in i de olympiska spelen, till exempel judo. Det finns fortfarande kampsporter som tränar strid med vapen, till exempel kyodo och kendo.

Sport, självförsvar och motion

De olika kampsporter som utvecklats från Japan kan delas upp i två olika kategorier, kontaktsporter och icke-kontaktsporter. Med kontakt menas att man tränar med motstånd, det vill säga att ens träningspartner aktivt försöker attackera och avvärja ens egna attacker. Judo och de flesta karateskolorna är kontaktsporter medan aikido inte använder kontakt. I aikido och många andra kampkonster tränar man istället enligt rörelsescheman. Dessa kallas kata och är fastställda regler och mönster för hur kampsporten skall utföras.

Vad ska jag välja?

Om du tränar för motion kan du träna nästan vilken kampsport som helst. Om du vill tävla får du utesluta de rena självförsvarsskolorna som aikido och krav maga. Judo är en perfekt idrott för den som både vill bli vältränad, ha möjlighet att tävla och lära sig effektiva självförsvarstekniker. Du behöver inte oroa dig för att bli slagen eller sparkad då teknikerna består av kast och brottning.