Hur du börjar med konståkning

Vägen från nybörjare till avancerad åkare är full av kreativa moment och har ett upplägg som ger möjlighet att märka hur man utvecklas. Konståkning är inte bara något att börja med i tidig ålder, det finns klubbar som erbjuder nybörjargrupper även för vuxna. Det är med andra ord aldrig försent att ge sig in i konståkningens underbara värld.

Första trevande stegen

Ett första steg för alla konståkare är såklart att bli bekant med isen, och att kunna se den som sin vän. För barn eller nybörjare som inte är skridskovana så är första steget en skridskoskola. Här tränar man teknik och målet är att kunna klara olika moment och där samla skridskoskolemärken, även kallade pins. Man räknar att det i genomsnitt tar två till tre säsonger innan man tagit de märken som behövs för att gå vidare till nästa steg.

Hur börjar man tävla?

När de sex nivåerna, märkena, är godkända börjar man med olika piruetter och enklare hopp. För många är det just dessa moment som är det man förknippar med konståkning. Genom olika tester ser man om man är redo för att gå vidare med sin åkning. Det finns två så kallade grundtest, basic respektive fri. När man är godkänd på dessa kan man börja tävla med ett program. Tävlingsklasserna är minior, ungdom, junior och slutligen senior.

Vad är konsten med konståkning?

Att bli bra på konståkning kräver tid och engagemang, men det är en idrott som är varierad och ger den som utövar den möjlighet till olika sorters träning. Genom att hela tiden se till att åkarna är redo för det steg som kommer härnäst, blir träningen och tävlingarna säkra, något som är a och o inom konståkningen. Inom sporten finns en unik kombination av styrka, smidighet och konstnärligt uttryck, alla delar är lika viktiga och tränas lika mycket. Tävlar gör man mestadels individuellt, men det förekommer även lagtävlingar. Skridskoskolorna är oftast lekfulla och här får man i lugn och ro testa på hur man trivs på isen och bli bekväm i skridskorna. En del klubbar har skridskoskola för vuxna nybörjare. Konståkning är med andra ord en sport för livet.