Dangrad

De flesta som ägnar sig åt japanska kampsporter hoppas förr eller senare nå det svarta bältet, en dangrad. Det är en hård och lång process som ska testa elevens färdigheter många gånger inom den aktuella sporten. Ibland måste man tävla och vinna för att nå dit, ibland räcker det med att träna hårt under lång tid.

Allt du behöver veta om den Japanska nivågraderingen

Systemet med nivågradering och bälten användes först inom Judo, på den kända klubben Kodokan i Tokyo. Eleven börjar med ett vitt bälte och får ett i en ny färg efter att den har visat tillräckligt stora färdigheter. Den sista bältesfärgen är svart. Istället för att få ett nytt bälte kan innehavaren av ett svart bälte sy fast guldband på bältet för att visa att den klarat ytterligare graderingar.

Budo Gradering

Vad krävs för det svarta bältet?

Vad som krävs för att få ett svart bälte skiljer sig mycket mellan de olika kampsporterna. I vissa former av karate krävs bara att man konsekvent kommer till träningarna för att få nya bälten. Inom brasiliansk jiu jitsu anses det vara extremt svårt att få svart bälte, eleven måste vinna turneringar och det tar oftast mer än tio år att nå dit.

Bältet betyder mindre och mindre

Sedan mixed martial arts blivit mer och mer populärt har bältets betydelse börjat tonas ner i kampsportskretsar. Boxning, muay thai, brottning och no-gi grappling där bälten inte används tar mer och mer plats i media från karate och judo. Bältet har dock en tydlig motiverande effekt, speciellt för unga elever och kan hjälpa många att fortsätta när träningslusten ibland sviktar.