Bra sporter för barnen att prova på

Alla människor mår bra av motion. Barnen som växer upp idag får sällan samma vardagsmotion som deras mor- och farföräldrar fick som barn. Förr i tiden gick och cyklade barnen till varandra, ovetande om kompisen var hemma eller hade tid att umgås. Idag är det vanligt att barnen framför allt interagerar med varandra via sociala medier. Därför är det viktigt att hitta en motionsform som barnen tycker om.

Fördelar med lagidrott

Det finns många olika lagidrotter som barn kan testa, såsom fotboll, innebandy och basket. Förutom att barnet får motion så får barnet med sig mycket annat från utövningen av till exempel fotboll. I ett idrottslag utvecklas ofta viktiga vänskaper, barnen lär sig att interagera med andra människor, att se och uppskatta olika personers styrkor samt lär sig att samarbeta för att lyfta respektive lagmedlems styrka.

Fördelar med individuell sport

Budo, friidrott och gymnastik är exempel på individuella sporter. Förutom att barnet får bra möjligheter att skapa en god hälsa genom den allsidiga motionsform som till exempel budo är, så finns det andra fördelar med dessa sporter. Barnen får en god självinsikt eftersom resultaten enbart beror på utövaren, utan ett lag som kan stötta upp eller ha behov av att stöttas upp. Om barnet tränar via en förening eller klubb skapas ofta livslånga vänskaper även här.

Vilken sport passar ditt barn?

För att skapa goda motionsrutiner i låg ålder är det viktigt att hitta en träningsform som passar för individen. I Sverige finns det idag till exempel många fotbollsföreningar som erbjuder prova på-tillfällen till reducerat pris för att ge deltagaren möjlighet att se om det är en sport som passar de egna preferenserna. Detta kan vara en bra början för att ge ditt barn grunden till en hälsosam livsstil.