Börja med styrketräning

Styrketräning är en väldigt effektiv träningsform oavsett om du vill gå ner vikt, bygga muskler eller bara hålla dig allmänt frisk och stark. Studier har visat att styrketräning hjälper dig att bygga upp din koordination, hållning och balans vilket gör det till ett utmärkt komplement till budoträning. Många har frågor om styrketräning och det är viktigt att lära sig grunderna.

Vad har du för mål?

Först och främst måste du fråga dig själv varför du vill styrketräna, är du intresserad av att bygga muskelmassa? Vill du gå ner eller upp i vikt? Eller vill du förbättra muskeluthålligheten? Din träning bör utformas efter dina specifika mål. Generellt kan man säga att om du vill öka din maxstyrka bör du göra få men tunga repetitioner av övningar där du använder så många muskler som möjligt, till exempel knäböj.

Hur mycket och hur ofta bör du träna?

För att man ska få ut så mycket som möjligt av sin träning är det viktigt att se till att kroppen hinner återhämta sig mellan varje pass. Forskning tyder på att det optimala antalet repetitioner per muskelgrupp för den som vill bygga muskelmassa är 40-60 stycken, därefter minskar mängden muskeltillväxt per övning trots att återhämtningstiden fortsätter att gå upp. Så fort dina muskler har återhämtat sig går det bra att träna igen.

Styrketräning har något för alla

Styrketräning har många fördelar och passa både kvinnor och män i alla åldrar. Tänk på att anpassa ditt träningspass efter dina mål och efter din fitnessnivå. Det är också väldigt viktigt att vila mellan träningspassen för att kroppen ska få en chans att återhämta sig, se till att få bra sömn och kör inte ett nytt pass medan musklerna fortfarande ömmar.